
Dit jaar markeert een bijzonder moment in de geschiedenis: het is precies 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. In Didam wordt hier op indrukwekkende wijze bij stilgestaan met een reeks activiteiten, georganiseerd door de Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD) en het Oranjecomité.
3 april: Didam 80 jaar geleden bevrijd
Op deze dag worden inwoners van Didam, Loil en Nieuw-Dijk opgeroepen om de vlag uit te hangen als eerbetoon aan de bevrijding.
Programma herdenking 3 april:
- 12.45 uur: Verzamelen in het Albertusgebouw.
- 13.30 uur: Vlaghijsing bij het oorlogsmonument op het Oranje-erf, gevolgd door een korte toespraak.
- 14.00 uur: Opening van de foto-expositie in de bibliotheek in Meulenvelden.
6 april: Historische wandeling door Didam
Een begeleide wandeling door het centrum van Didam biedt inzicht in belangrijke locaties uit de oorlogsgeschiedenis. De route van ongeveer 3,5 km duurt circa 1,5 uur. Deelname is gratis en inschrijven kan via secretaris@ovd-didam.nl. Deelnemers ontvangen een gratis exemplaar van het boekje Liberation Route Didam. De exacte vertrektijden worden later bekendgemaakt via Facebook en de website van de OVD.
8 t/m 13 april: Busreis naar Auschwitz en Birkenau
Een zesdaagse reis brengt deelnemers naar historische plekken zoals Auschwitz, Birkenau, Dresden, Krakau en Berlijn. De excursies worden begeleid door Nederlandssprekende gidsen. Deze reis is al volgeboekt, wat de grote belangstelling voor herdenkingsreizen onderstreept.
4 mei: Dodenherdenking
De jaarlijkse dodenherdenking in Didam vindt plaats in de avond.
- 18.45 uur: Herdenkingsceremonie, locatie wordt later bekendgemaakt. Aansluitend volgt een stille tocht naar het Monument der Gevallenen aan Onder de Toren.
- 19.15 uur: Muzikale herdenking door muziekvereniging De Club. Wethouders Wolsing en Derksen van de gemeente Montferland zullen aanwezig zijn.
- 20.00 uur: Nationale dodenherdenking.
- Na afloop is er een samenkomst in het Albertusgebouw.
5 mei: Vrijheidsvuur uit Wageningen
In de vroege ochtend arriveren estafettelopers in Didam met het Vrijheidsvuur uit Wageningen. Bij het Monument der Gevallenen wordt het vuur overgedragen aan een delegatie van de gemeente Montferland.
10 mei: Bevrijdingsoptocht
Een groots opgezette herdenkingstocht door het centrum van Didam met deelname van verschillende muziekverenigingen, de zeven schutterijen en de Lowland Brigade Piper Band uit Zwolle. Historische voertuigen, open landauers en oude motoren maken deel uit van de optocht. Scoutinggroep Didam begeleidt het geheel.
- 19.30 uur: Officieel ceremonieel moment op het plein naast de Markthal, met prominente vertegenwoordigers uit Didam en de oudste nog levende oorlogsveteraan van Montferland.
- Aansluitend vindt een gratis toegankelijk Bevrijdingsconcert plaats bij de Markthal.
Foto-expositie ‘Didam rond de Tweede Wereldoorlog’
Van 3 april tot en met 10 mei is in de bibliotheek in Meulenvelden een bijzondere foto-expositie te zien. Op 16 panelen worden beelden getoond van de aanloop naar de oorlog tot en met de bevrijdingsfeesten in 1945. De focus ligt op gebeurtenissen binnen de voormalige gemeente Didam.
Deze herdenkingsactiviteiten bieden een indrukwekkend en respectvol eerbetoon aan de gebeurtenissen van 80 jaar geleden. Door samen stil te staan bij deze geschiedenis blijft de herinnering levend voor toekomstige generaties.
Contact OVD Didam
Bezoekadres:
Raadhuisstraat 3
6942 BE DidamTelefoon secretaris:
06 – 22 47 97 16Contact gegevens Oranje Comité Didam
Pieter Jan van den Berg (voorzitter)
Goudsbloemstraat 96942 XB Didam
T: 0316-228006E: info@oranjecomitedidam.nl