Vanaf 29 maart 2022 gaat het museumseizoen weer van start! Er is van alles te beleven in en bij Kasteel Huis Bergh.
Diverse activiteiten zijn weer mogelijk
Nu de coronamaatregelen ten einde zijn, zijn er ook weer veel meer mogelijkheden om leuke dingen te ondernemen. Bij Kasteel Huis Bergh worden diverse leuke activiteiten georganiseerd. Denk hierbij aan activiteiten zoals:
- Toren beklimmen
- Bezoek aan de wapenkamer
- Escape route
- Spannende verhalen luisteren middels een audiotour
- Oudste geschiedenisboek van Gelderland bekijken
- Munten slaan in het muntengebouw
- Landgoedwandeling door het bos met gids
Tevens staan er dit seizoen ook weer veel mooie en interessante tentoonstellingen op de planning in Kasteelstad ’s Heerenberg. Hieronder vindt u de geplande tentoonstellingen voor dit jaar die elk een bepaald aspect van de geschiedenis van het kasteel en de vroegere bewoners ervan belichten. We zijn klaar voor een mooi seizoen!
Kracht van Kronieken
In 2017 kocht Kasteel Huis Bergh een vijftiende-eeuws boek: een handgeschreven bundel met twaalf kronieken in het Middelnederlands. Het boek is uitzonderlijk. Niet alleen vanwege de grote hoeveelheid kronieken, ook vanwege de prachtige tekeningen. Bovendien bevat het boek de oudst bekende kroniek van Gelre. Voor in het boek staat het wapen van Willem II van den Bergh (1404 – 1465). Hieruit blijkt dat het boek in zijn bezit was. Misschien was hij zelfs de opdrachtgever.
Dit boek was vorig jaar te zien in de tentoonstelling ‘Kracht van Kronieken: het oudste geschiedenisboek van Gelderland komt thuis’. Vanwege de grote belangstelling voor het boek blijft het, in een iets kleinere compacte tentoonstelling van 2 maart tot en met 31 oktober 2022 te bezichtigen.
Het Rampjaar 1672
Op Tweede Pinksterdag, maandag 6 juni, is het weer de Dag van het Kasteel. Dit jaar is het thema ‘Een ramp is van alle tijden’. Hiermee sluit Dag van het Kasteel aan bij de herdenking van het Rampjaar 1672, dit jaar 350 jaar geleden.
Kasteel Huis Bergh doet aan deze dag mee met een kleine presentatie. In 1672 was Bergh bezet door de Fransen onder leiding van Lodewijk XIV (1638 – 1715), koning van Frankrijk. Hij trok op 12 juni 1672 bij Lobith, vlakbij Huis Bergh, de Rijn over. Daarnaast was er op Kasteel Huis Bergh een interne machtsstrijd gaande tussen Oswald III van den Bergh (1646 – 1712) en zijn moeder Madeleine de Cusance (1615 – 1689), die als gravin-regentes het bestuur over Bergh voerde. De archiefstukken van het Archief Huis Bergh bieden een mooie inkijk in dit interne conflict en hoe de moeizame communicatie met de bezetter verliep. De presentatie is vanaf maandag 6 tot en met 30 juni 2022 te zien.
De geboorte van Nederland
In 2022 herdenken we de ‘geboorte van Nederland’. Het ontstaan van de Republiek der Verenigde Nederlanden, onze bevrijding van de Spanjaarden, 450 jaar geleden. Deze vrijheid werd bevochten in de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648). Deze oorlog had een belangrijke impact op Huis Bergh.
Graaf Willem IV van den Bergh (1536 – 1586) speelde aanvankelijk een hoofdrol in deze strijd. Willem IV trok zij aan zij met zijn zwager Willem van Oranje (1533-1584), de broer van zijn vrouw Maria van Nassau (1539-159
9), ten strijde tegen de Spaanse troepen. Onder zijn leiding werden in 1572 o.a. de steden Doesburg, Zutphen, Bredevoort, Doetinchem, Harderwijk, Elburg, Goor, Oldenzaal, Kampen en Zwolle veroverd.
Daarnaast maakte Willem IV deel uit van het Verbond van Edelen en steden dat uit onvrede over het beleid van Filips II, koning van Spanje en heer der Nederlanden tegen hem in opstand kwam. Uiteindelijk liep het allemaal niet goed af voor Willem IV. Hij moest in ballingschap leven in Keulen en Ulft. Niet zonder strijd kreeg hij Kasteel Huis Bergh, dat door de Spanjaarden geconfisqueerd was terug in zijn bezit. Het echtpaar zelf is nooit meer teruggekeerd naar Huis Bergh. Hun zoon Herman (1558-1611) nam zijn intrek op Huis Bergh. Van 9 september tot en met 14 november 2022 wordt in twee tentoonstellingen de rol van het echtpaar Willem IV en Maria van Nassau belicht. Stadsmuseum Bergh laat het verhaal van Maria zien en Kasteel Huis Bergh richt zich op Willem IV.